W organizmie dorosłego człowieka o masie 70 kg występuje ok 24 g magnezu. Około 60% całości występuje w kościach, 29% w mięśniach, 10% w innych tkankach a reszta krąży sobie w płynach ustrojowych.
Codziennie w ciele człowieka zachodzi ponad trzysta procesów biochemicznych, których głównym aktywatorem jest magnez. Bierze udział w wielu procesach wraz z witaminami B6 i B1.
Magnez odpowiada za prawidłowy poziom energii w komórkach oraz syntezę białek.
Dlatego przy brakach magnezu może pojawiać się uczucie ciągłego zmęczenia, które nie ustępuje nawet po śnie. Jego rolą jest również stabilizacja błon komórkowych, co ułatwia przewodnictwo na przykład komórek nerwowych oraz mięśniowych. W przypadku niedoboru magnezu w komórkach nerwowych przewagę bierze wapń. Co powoduje nadmierne rozdrażnienie oraz objawia się stresem.
W układzie naczyniowym magnez pełni rolę przeciwskurczową. Będzie zmniejszał siłę i częstość skurczu serca. Działał ochronnie na układ naczyniowy. Ponadto hamuje on agregację płytek krwi co utrudnia tworzenie się niepotrzebnych skrzepów. Działa również przeciwzapalnie.
Jest to niezbędny pierwiastek dla rozwoju kości i ich prawidłowej mineralizacji. Przyspiesza on mineralizację kości w okresie wzrostu i dojrzewania. Wpływa na funkcję nerek, przewodu pokarmowego w tym wątroby oraz płuc.
W przypadku układu hormonalnego pełni zasadniczą rolę w syntezie hormonów ich składowaniu i uwalnianiu. Ściśle związane z jego gospodarką są: adrenalina, parathormon, kalcytonina oraz insulina. Układ immunologiczny również jest sprzężony z gospodarką magnezową. Determinuje on prawidłowe dzielenie się limfocytów, komórek podstawowych układu immunologicznego odpowiedzialnych za pierwszą linię obrony organizmu.
Na koniec najważniejsze. Jest niezbędny w procesie rozmnażania. W momencie zapłodnienia wspomaga przekazanie materiału genetycznego w zygocie. Dodatkowo bierze podstawowy udział podczas rozwoju embrionalnego gdyż rozwijające się komórki potrzebują energii oraz białka.
Wchłanianiu magnezu sprzyjają: Witamina B6, Witamina D, środowisko kwaśne, dieta bogata w białka zwierzęce, tłuszcze nienasycone.
Utrudniają: białka roślinne, tłuszcze nasycone, środowisko zasadowe, włókna roślinne, alkohol, nadmiar wapnia ( nie pić razem magnezu i wapna!). Kwas fosforowy - dlatego picie napojów buforowanych kwasem fosforowym np coca-co.., lub pe...si mogą zaburzać wchłanianie magnezu i wapnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz